wędliniarskie
na osłonkach
Osłonka Białkowa fi 50 Karmel 100m
Osłonki białkowe stosuje się do produkcji małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzono-wędzonych. Osłonki białkowe produkowane są z wysokogatunkowego kolagenu, doskonałe do wędzenia, odporne, podnoszą tradycyjną jakość produkowanych wyrobów.
Przed użyciem osłonkę moczyć w 10% roztworze soli (2 łyżeczki soli w 200ml wody) o temperaturze 20-25°C przez ok. 30 minut (dla osłonek marszczonych i drukowanych czas wydłużyć do ok. 1 godz.).
Dla farszów mocno przyrastających podczas obróbki termicznej zalecany jest mniejszy stopień napełnienia osłonki.
Maksymalna temperatura obróbki termicznej w komorze: wędzenie/suszenie 90°C, parzenie stopniowe do 75°C (15-20 minut przy temp. 65°C, a dalej do 75°C); maksymalna temperatura wewnątrz batonu 72°C.