wędliniarskie
na osłonkach
Pieprz Syczuański
Pieprz syczuański to wyjątkowa przyprawa o charakterystycznym smaku i aromacie. Należy zaznaczyć, że choć jest nazywany "pieprzem," to w rzeczywistości nie jest on związany z tradycyjnym pieprzem, a pochodzi z zupełnie innej rośliny. Pieprz syczuański pochodzi z Chin i jest pozyskiwany z owoców rośliny Zanthoxylum simulans lub innych gatunków z rodziny Rutaceae. Jego smak jest wyjątkowy i trudno go porównać do innych przypraw. Charakteryzuje się lekkim, cytrusowym posmakiem, który przechodzi w delikatne uczucie mrowienia na języku. Pieprz syczuański jest powszechnie używany w kuchni chińskiej, zwłaszcza w regionie Syczuan, gdzie dodaje potrawom wyrazistego smaku i charakteru. Jest stosowany w różnorodnych daniach, takich jak potrawy mięsne, rybne, zupy, dania warzywne oraz marynaty.
Określone odniesienia
- EAN13
- 456
- UPC
- 456